Ήταν να μην (ξανα)πάρουμε φόρα! 2ο #Readbusters μέσα σε 15 μέρες και μάλιστα με theme κάτι που ζητάτε καιρό, ένα - όποιο - Top 10 list! The first of many που θα ακολουθήσουν λοιπόν είναι η λίστα των 10 καλύτερων 🇪🇺 παικτών που έχουμε δει ποτέ στο ΝΒΑ. Μια λίστα που επιμελήθηκε ο νεόνυμφος Ανδρέας μας, ο Chico!
Ξεκινάμε λοιπόν.
Rules
Bling Counts! Ωραίος για παράδειγμα ο Luka o Doncic αλλά θα περιμένει στη σειρά μετά από όλους που έχουν πάρει MVP, Finals MVP νταχτυλίδια κ.α.
European success DOES NOT (count). Αν το τί έκαναν εκτός ΝΒΑ έπαιζε ρόλο, ο Pau Gasol θα ήταν μια κατηγορία μόνος του. Όταν λοιπόν θα συζητήσουμε γενικά για τους καλύτερους Ευρωπαίους ever, θα τα μετρήσουμε και αυτά. Για την ώρα όμως, μιλάμε για ΝΒΑ.
Το ranking είναι εύπλαστo και δυναμικό. Σήμερα είναι έτσι, αύριο είναι γιουβέτσι. Αν ο προαναφερθείς Σλοβένος Lukουμάκος σε δύο χρόνια έχει 2 x MVP και 2 💍, προφανώς, θα υπάρξει revision. Η λίστα άλλωστε θα δείτε πως έχει 4 εν ενεργεία παίκτες, οπότε μπορεί σε 2 χρόνια να φαίνεται εντελώς άτοπη. Δε θέλω να κάνω υποσχέσεις γιατί.. Podbusters είσαι, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα την κάνω re-visit αυτή τη λίστα, στο εγγύς μέλλον.
Και μερικές παρατηρήσεις πριν ξεκινήσουμε. Οι πρώτη πεντάδα της λίστας είναι TΣΙΜΕΝΤΟ. Μπορεί τώρα κάποιος να διαφωνήσει στη σειρά ανάλογα με τις προτιμήσεις ή/και τις ανωμαλίες του αλλά για μένα η σειρά ήταν εύκολη και θα εξηγήσω και το γιατί. Without further ado, πάμε Ευρώπη!
Honourable mentions
Domantas Sabonis - Αφενός too soon και αφετέρου στα playoffs τον εψάχναμε με το μικροσκόπιο μπας και τον βρούμε. Δεν τον βρήκαμε. Next.
Rudy Gobert - Αρνούμαι να γράψω οτιδήποτε για αυτόν τον όρθιο (NSFW) με πόδια! Kαι μη μου πείτε ότι έχει 3 x All Star, 4 x All-NBA και 3 x DPOΥ. Don’t you dare! Aυτά, εν προκειμένω, τα γράφω στα ζνιτρομπόνια μου, τα οποία ξέρουν ΣΙΓΟΥΡΑ περισσότερο μπάσκετ από αυτή τη μακρόστενη σφουγγαρίστρα. Επίσης, NEVER FORGET!
Vlade Divac - Από τους πρωταγωνιστές του πρώτου wave Ευρωπαίων που πάνε στο ΝΒΑ, ο Vlade κάνει μεγάλη καριέρα αλλά χωρίς να έχει τίποτα που να τον ξεχωρίζει. 0 Championships & All-NBA Selections, 1 φορά All-Star (2001) και γενικά.. meh! Τίμιος, αλλά μέχρι εκεί.
YΓ. θα το πούμε και παρακάτ, αλλά όσοι δεν έχετε δει το Once Brothers, αρχικά ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, αφετέρου, το βλέπετε ΣΗΜΕΡΑ. Ούτως η άλλως η εκλογική αναμέτρηση μοιάζει βαρετή.
Detlef Schrempf - Το καλύτερο μαλλί-ταψί στην ιστορία του ΝΒΑ και ο OG stretch 4 της λίγκας! Σήμερα ο Detlef θα έπαιρνε 4yrs/780m, at least. Τότε όμως - δυστυχώς - ακόμα στο peak του έπαιρνε 2.8 τρίποντα per game (!). Τα 3 All-Star selections (1993, 95, 97), 1 All-NBA 3rd (1995) & 3 Sixth Man of the Year (1991, 1992) τον βάζουν ελάχιστα πάνω από τον Vlade.
Arvydas Sabonis - Μέγιστη αδυναμία (ειδικά μετά το F4 της Σαραγόσα, sorry #NOT) αλλά δυστυχώς το δείγμα του ήταν μικρό μιας και οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να δείξει στο ΝΒΑ τι πραγματικά μπορούσε να κάνει. Άργησε να πάει και όταν πήγε, έπεσε πάνω στον Shaq.. ΤΟΝΟΙ μπάσκετ και μεγάλο - μάλλον το μεγαλύτερο; - “What if?”. Επίσης, ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ψηλός πασέρ πριν από τον 🃏.
TO ZOYMI
10. Peja Stojakovic
Προς το τέλος της καριέρας του έγινε λίγο πετσετάκιας, είναι αλήθεια. ΑΛΛΑ! Ο Peja ήταν ένας από τους πρώτους PURE snipers του ΝΒΑ! Career average έχει 45% FG, 40% ντέλι, 89.5% βολές και 17 πόντους μ.ο. Κάτσε καλά ε. Στο Sacramento πήγε ως παγκίτης αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι είχαν 🇷🇸 χρυσάφι στα χέρια τους. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ομάδα που έφτασε μια ανάσα από κούπα το 2002, συνέχισε δυνατά στην επόμενη του στάση στην Νέα Ορλεάνη και στα χασομέρια πήρε και το 💍, κουνώντας την πετσέτα στο Dallas. Παράλληλα είναι 3 φορές All-Star (2002, 2003, 2004) και πάνω απ’όλα - κάτι που αγνοούσα εντελώς, μη λέμε μαλακίες μεταξύ μας - All-NBA το 2004 και μάλιστα 2nd team. 🍒 on top σε μια πάρα πολύ νόστιμη 🇷🇸 τούρτα, το back2back 3pt Contest Champion (2002, 2003) που τον βάζει σε μια πολύ κλειστή παρέα repeating champions 7 παικτών με Bird, Hodges, Hornacek, Price, Steph και - όπως κάθε λίστα που σέβεται τον εαυτό της - το ένα παρατράγουδο, τον μύθο (και του ΟΑΚΑ), τον Jason τον Kaponο!
Τα παραπάνω είναι και οι βασικοί λόγοι που καβατζάρει οριακά τον Arvydas για την 10η θέση. Τώρα απλά αναμένουμε να δούμε αν το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά.
9. Marc Gasol
O πρώτος εκ των δύο αδερφών στη λίστα. Θυμάμαι στα early 00’s κάποια στιγμή, προ NBA, είχε ακουστεί το όνομα του για την Πανάθα, και τότε που ήμουν στα βαζέλικα ντουζένια μου λέω “Χριστέ μου όχι αυτό το παιδί ξέρει λιγότερο μπάσκετ από μια τυρόπιτα”. Το κορυφαίο; Αυτό που έλεγα ΔΕΝ ήταν ψέμα! Ο Marc είναι μια φοβερή περίπτωση ΑΜΠΑΣΚΕΤΟΥ αθλητή που στην πορεία έμαθε μπάσκετ. ΚΑΝΟΝΙΚΟ μπάσκετ. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Να το φέρω σε πιο.. δικά μας δεδομένα. Είναι σαν ξαφνικά να μάθει μπάσκετ ο Θανάσης ο Αντετοκούμπο. Το επιστέγασμα του αθλητή φυσικά είναι το 💍 με το Toronto (όπως κι αν το πήρε) αλλά και το DPOY του 2013 - με το φοβερό trivia πως την σεζόν που βγήκε DPOY, μπήκε στην SECOND All-Defense (!!!). Τέλος, 3 x All-Star (2012, 2015, 2017) και 2 x All-NBA (2nd 2013, 1st 2015). Το παλμαρέ γεμάτο, αλλά παρόλα αυτά είναι ΜΑΚΡΑΝ ο 2ος καλύτερος παίκτης στην ίδια του την οικογένεια. ΑΣΚΗΜΟ.
8. Drazen Petrovic
Εδώ μπαίνει λίγο το προσωπικό στοιχείο. Ο Drazen μεν δεν κατάφερε δυστυχώς να κάνει την καριέρα που θα μπορούσε στο ΝΒΑ, αλλά η τελευταία του χρονιά στη λίγκα χτυπάει την πόρτα όχι του 50-90-40 club, αλλά του 50-90-45 club (!), έχοντας 51.8% FG, 45% ντέλι, 87% βολές με 22.3 πόντους μ.ο!
(Και κάποιοι γραφικοί θέλουν να μας πείσουν ότι μετά από αυτή σεζόν ο Drazen θα ερχόταν στην Τριφυλλάρα)
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Αν ο Mozart του μπάσκετ δεν μας είχε αφήσει τόσο νωρίς, θα ήταν πολύ ψηλότερα σε αυτή τη λίστα και θα βλέπαμε πράγματα που είδαμε από ευρωπαίους παίκτες 25 χρόνια μετά. (see below)
Reminder: Aν κάποιος δεν έχει δει το Once Brothers, το ευρωπαϊκό Last Dance, καταρχάς ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ. Πας, το βλέπεις και κράτα κι ένα κουτί χαρτομάντηλα από κοντά. Αν το έχεις δει, δεν έχει σημασία, ΞΑΝΑΔΕΣ το.
7. Luka Doncic
Ξέρω ότι θα απογοητεύσω κάποιους fans του Lukουμά. Αλλά αφενός, στα τζιμπιτζόλια μου, και αφετέρου, οι προσδοκίες είναι ψηλά για έναν παίκτη που σύσσωμα τα αθλητικά media βιάστηκαν να βαφτίσουν ως τον μπασκετικό Χριστό επί γης. Όλοι όσοι είναι πάνω από τον Luka σε αυτή τη λίστα έχουν κάτι παραπάνω να επιδείξουν ατομικά ή/και ομαδικά. Το honeymoon έχει τελειώσει - και πολύ κράτησε - και πλέον οι απαιτήσεις είναι πολύ ψηλά. Καταρχάς μετά το φετινό πισωγύρισμα ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ PLAY-IN, Luka μου ε; Όχι άλλο Cancun! Εν τω μεταξύ είναι στη θέση με το αγαπημένο του #7 and the jury is out and watching carefully. Κι επειδή μπορεί να έγινα λίγο κακός - πρέπει, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μιλάμε για παικταρά που στο τέλος της καριέρας του ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι ΠΟΛΥ πιο ψηλά στη λίστα αυτή.
6. Toni Kukoc
Οι fans του Lukουμά με το καλό step back, πριν πέσετε να με φάτε, θέλω να ξαναπεράσετε από το μάθημα του Last Dance και να μου πείτε αν πιστεύετε ότι οι Bulls του ‘98 θα έπαιρναν το 💍 αν δεν είχαν τον Toni Kukoc (ή Κούκοκ όπως τον έλεγε ο Barkley). Αν κοιτάξεις τα νούμερα της καριέρας του δεν θα ψαρώσεις. 11.6 pts, 4.2 rebs, 3.7 ass. Αλλά αν το έχεις ζήσει, ξέρεις ότι είναι άλλη η πραγματικότητα! Ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους που ήταν συστηματικά καλός και αποτελεσματικός, έπαιξε στην καλύτερη ομάδα όλων των εποχών με δυο παίκτες που ήθελαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να του κάνουν τη ζωή κόλαση και όχι απλά επιβίωσε αλλά θρίαμβευσε. Είναι η μόνη θέση που καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις αλλά μικρή σημασία θα δώσω, στα ΖΝΙ ΤΡΟ ΜΠΟ ΝΙΑ μου τι λέτε, εγώ γράφω.
Full disclosure, ο Toni ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης growing up. Είχα συλλέξει όλες του τις φανέλες και ήταν και ο λόγος που πάντα φορούσα το #7 όταν έπαιζα μπάσκετ πιτσιρικάς. Μπορεί να είμαι biased…αλλά Podbusters είσαι, δε θα ντραπώ λέμε. Ο επόμενος!
5. Pau Gasol
Οι θέσεις #4 και #5 ήταν εξωφρενικά κοντά και κρίθηκαν στο νήμα.
Ο Pau είναι:
6 x All-Star (2006, 2009, 2010, 2011, 2015, 2016)
4 x All-NBA (2nd 2011, 2015, 3rd 2009, 2010)
2 x NBA champion (2009, 2010)
Rookie of the Year (2002)
Καλά είναι, δέσε. Βασικά όχι. Βάλτε και πως το #16 του είναι στα ράφτερς των Lakers. Των LAKERS ε, όχι των .. Magic. Tων LAKERS! Παρακάτω.
Ο Pau σχεδόν single-handedly έχει αλλάξει την πορεία της ιστορίας και του legacy και των Lakers και του Kobe. Πιθανώς για τους περισσότερους Έλληνες ο Pau είναι persona non grata. Λογικό θα πω εγώ! “Ουδείς αγάπησε τον βιαστή του” που είπε και ένας.. (αν δεν ξέρετε ποιος το είπε, ΨΑΧΤΕΙΤΕ, όλα μασημένα τα θέλετε..!). Δεν τίθεται ΚΑΝΕΝΑ θέμα για την παρουσία του στο top 5 αυτής της λίστας και όποιος λέει το αντίθετο απλά δεν ξέρει μπάσκετ. Ας ακούσει λίγο παραπάνω Podbusters για να μάθει ή ας κάνει unsub στο newsletter, δε τον θέλουμε. Σε 7 σεζόν με τους Lakers ο Pau έχει 18.8 ποντίκια, 9.9 rebs, 3.5 ass με 1.8 blk. Επίσης, επειδή ξέρω ότι έχουμε αρκετούς μαζόχες fans των Σέλτικς που μας διαβάζουν, φαντάζομαι θα θυμούνται το Game 7 του 2010. Αν όχι, here you go Μασαχουσέτηδοι, καλοφόρετο.
Εδώ πάλι φαντάζομαι ότι θα εμφανιστούν κάποιοι fans του κουραμπιέ από την 🇸🇮 να πουν ότι ο Luka είναι καλύτερος του Pau.. και μπορεί και να είναι, στα χαρτιά. Αλλά το NBAικό παλμαρέ του είναι ανύπαρκτο μπροστά στον Uncle Pau, οπότε μη μας τα κάνετε ζέπελιν.
ΥΓ. 1 - o μαν έχει 20.000 πόντους.
ΥΓ. 2 - Κάποιοι πιο παλιοί θυμάστε όταν στα early 00s η Ευρώπη είχε δύο πολύ promising ταλέντα περίπου στην ίδια θέση που κατέληξαν στην ίδια ομάδα του ΝΒΑ; Ο ένας ήταν ο Pau. O άλλος; Θυμάστε;
4. Τony Parker
Αρχικά να δούμε γιατί ο ΤΕ-ΠΕ είναι πάνω από τον Pau. Έχει δύο 💍 περισσότερα αλλά κυρίως έχει ένα ΠΟΛΥ βαρύ κι ασήκωτο βραβείο. Finals MVP. Έπαιξε συνολικά 18 χρόνια στο ΝΒΑ (τα 17 με την ίδια όμαδα) με αποτέλεσμα τα στατιστικά του να έχουν αρκετά σκαμπανευάσματα. Στο peak του έφτασε να έχει 22 ποντίκια με 6.7 ass και 3.7 ριμπάου μ.ο.
Όσο έβλεπα τα στατιστικά του τόσο θεωρούσα ότι τον αδικούν. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κάποιος που δεν ξέρει, τί εστί Tony Parker, είναι αυτό το βίντεο.
Kι εδώ φαντάζομαι θα εμφανιστούν κάποιοι να πουν ΠΑΛΙ ότι το γιουβαρλάκι του Dallas έχει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Ρε μη μας πρήζετε ρε! Να δούμε με τί ρόλο θα πάρει, όταν πάρει, και ΑΝ πάρει, το πρώτο του 💍 και μετά το συζητάμε. Μέχρι τότε.. Cancun! Και εδώ, στο #4 σταματάει και οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά και σχολία στις φωνές σας για τον Lukουμά που δε βάζει βολές.
Ο Parker κατά τη γνώμη μου είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους PG της τελευταίας 25ετίας. To San Antonio δεν παίρνει 4 τίτλους χωρίς τον Parker. Επίσης, απ’ ότι έχω καταλάβει, ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα άφηνα τη σύζυγό μου έστω και 5’ λεπτά μαζί του. Πρέπει να έχει αναστενάξει όλο το San Antonio!
3. Giannis Antetokounmpo
Για Franchise Player ο Γιάννης έχει το καλύτερο παλμαρέ από κάθε άλλο παίκτη.
7 x All-Star (2017-2023 and counting)
7 x All-NBA (1st 2019-2023 and counting, 2nd 2017, 2018)
1 x DPOY (2020)
5 x All-Defensive (1st 2019-2022, 2nd 2017)
2 x MVP (2019, 2020)
1 x Finals MVP (2021)
Και είναι….28 χρονών (!). Ουσιαστικά τώρα μπαίνει στο peak του. SCARY AS SHIT. Η εμφάνιση του Γιάννη στα games 4, 5 & 6 των Finals του 2021 είναι for the history books, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι έναν γύρο πριν νομίζαμε ότι θα το έκοβε από τραυματισμό (Εμείς είχαμε γράψει κανονικό επικήδειο μετά από εκείνο το παιχνίδι). Το να έχει την πορεία που έχει μέχρι στιγμής πηγαίνοντας από το απόλυτο ΜΗΔΕΝ σε πρωταθλητής ΝΒΑ και Finals MVP είναι από μόνο του εξωπραγματικό.
Το μόνο αρνητικό που μπορείς να πεις για τον Γιάννη είναι ότι στο μάτι, δεν έχει το οργανικό μπασκετικό ταλέντο του Jokic ή του Dirk. Δεν τον βλέπεις και σε “μαγεύει”. Ο - πάρα πολύ σωστός - αντίλογος όμως είναι πως το μπάσκετ δεν παίζεται μόνο στην επίθεση αλλά και στην άμυνα. Και εκεί ο Γιάννης είναι καλύτερος και από τους δύο με διαφορά από εδώ μέχρι το Μιλγουόκι και πίσω. Τα φετινά playoffs μας πήγαν λίγο πίσω και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Ο συνδυασμός του 1st round exit με το εμφατικό πρωτάθλημα του 🃏 τον φέρνουν στο #3. Still, not bad for a kid from Sepolia.
ΥΓ. Θα μπορούσε το Giannis vs Jokic να γίνει το σύγχρονο Bird vs Magic?
2. Dirk Nowitzki
O ΜΕΓΙΣΤΟΣ γαμιάς και γι’ αυτό και η φωτό που τον συνοδεύει δεν είναι όπως στους άλλους, απλά δηλαδή το κουπέτ. Γιατί ο παίκτης αυτός ξεχώρισε ΚΑΙ για τις μπάλες φτιαγμένες από vibranium που σέρνονται σε παρκέ. Αυτές που στην φωτογραφία έχουν οργώσει όλο το Μαγιάμι. Ο παίκτης που ξεφτίλισε με - την βοήθεια του.. JJ Barea - τον Lebron και το παρεάκι του “not 1, not 2, not 3” και δικαίωσε τους άγραφους νόμους της καλαθόσφαιρας. Ο Dirk ήταν ο αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερος, μέχρι που έφτασε η νέα γενιά.
Μέσοι όροι καριέρας 20.7 ποντίκια, 7.5 rebs με 47-38-88 ποσοστά από ΨΗΛΟ. Eπίσης είναι ο πατέρας του One-Legged Fadeaway που χρησιμοποιεί σήμερα όλο το ΝΒΑ.
14 x All-Star (2002-2012, 2014, 2015, 2019)
12 x All-NBA - ακραίο! - (1st 2005-207, 2009, 2nd 2002, 2003, 2008, 2010, 2011 & 3rd 2001, 2004, 2012)
1 x MVP (2007)
1 x Finals MVP (2011)
1 x το πιο παπαράτο 💍 ever
1. Nikola Jokic
Θα είμαι ειλικρινής. Τη λίστα αυτή ξεκίνησα να την γράφω πριν τελειώσουν τα playoffs, αλλά περίμενα.. Ο Jokic (ή ΤΖΟκιτς όπως του αρέσει να τον λέει ο κύριος Πελεχρίνης) δεν ήταν στο #1. Του έλειπε κάτι πολύ βασικό για να είναι τόσο ψηλά.
Ας μείνουμε όμως για αρχή στο μπάσκετ. Γιατί το μπάσκετ του Γιόκιτς αμφιβάλλω αν το ξέρουν 5 παίκτες σε όλο τον κόσμο. ΜΠΑΣΚΕΤ με @@.
2 x MVP (2021, 2022)
5 x All-Star (2019-2023 and counting)
5 x All-NBA (1st 2019, 2021, 2022, 2nd 2020, 2023)
Στα τρυφερά του 28 ο Jokic, όπως και ο Γιάννης, ΤΩΡΑ μπαίνει στο peak του και αυτό από μόνο του είναι κάτι παραπάνω από ΑΠΟΛΥΤΩΣ τρομακτικό.
Σε pure basketball talent, ο Jokic είναι, ίσως μαζί με τον Drazen, ο καλύτερος και πιο ποιοτικός ευρωπαίος παίκτης που έχει πατήσει πόδι, όχι στο NBA, αλλά σε παρκέ ΓΕΝΙΚΑ.. No questions asked. Για να φτάσει όμως στο #1 έπρεπε να πάρει το κούπετ. Αυτό ουσιαστικά είναι και το μόνο που τον χώριζε από τους πρώτους 2 και αυτό που έπρεπε να κάνει για να τους περάσει και τους δύο. Αυτό κατάφερε να το κάνει με έναν από τους πιο εμφατικούς τρόπους in recent playoff history.
30.0 pts / 13.5 rebs / 9.5 ast με 54.8% & 46.1% ντέλι. Ούτε στο 2K...
#1 Job is done. We can go home now…
#opoiosdiavazeikserei